JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Fällande dom för mordet vid Pauliskolan

[2013-07-22] Malmö tingsrätt

Tingsrätten dömer den 45-årige mannen som stått åtalad för att i november förra året ha dödat en hemlös man vid Pauliskolan i Malmö för mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Tidigt på morgonen den 9 november 2012 hittades en man svårt knivskuren på en trappavsats vid Pauliskolan i Malmö. Det konstaterades tämligen omgående att han berövats livet. På brottsplatsen påträffades en keps med såväl offrets som 45-åringens DNA. Fem dagar senare togs 45-åringen ut för kontroll av polis i samband med att han reste in i Nederländerna. Polisen hittade då en kniv undangömd i 45-åringens strumpa som visade sig ha såväl offrets som 45-åringens DNA.

45-åringen har mot sitt nekande dömts för mordet. Tingsrätten konstaterar att det visserligen inte finns något enskilt bevis som omedelbart binder 45-åringen vid brottet. Det finns emellertid ett stort antal enskilda bevis som vid en helhetsbedömning visar att den 45-årige mannen är gärningsmannen.

Av vittnesiakttagelser och DNA från kepsen har det kunnat fastställas att 45-åringen befunnit sig vid Pauliskolan vid tiden då den hemlöse mannen dödades. Detta sammantaget med den DNA som säkrats på kniven och 45-åringens mycket aggressiva beteende i samband med den nederländska polisens upptäckt av kniven visar enligt tingsrättens mening att 45-åringen är gärningsmannen.

Av i målet inhämtad psykiatrisk utredning framgår att 45-åringen både vid tiden för gärningen som vid bedömningen led av en allvarlig psykisk störning och att det finns en hög risk för återfall i allvarlig våldsbrottslighet. 45-åringen har därför dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Senast ändrad: 2013-08-05

För mer information kontakta:

Anna Täcklind
Tf chefsrådman
0734-60 27 30

Målnummer:

B 1400-13