JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Före detta styrelseledamöter i bostadsrätts-föreningen IDA i Malmö döms för mutbrott

[2018-11-19] Malmö tingsrätt

Tingsrätten dömer två före detta styrelseledamöter i bostadsrättsföreningen IDA samt två ytterligare personer för mutbrott. För en av de tidigare styrelseledamöterna stannar påföljden vid villkorlig dom och böter. Övriga tilltalade får fängelsestraff.

 

Under flera års tid har en företagare och en verksamhetschef fakturerat bostadsrättsföreningen IDA mångmiljonbelopp för olika fastighetsprojekt som deras respektive bolag ska ha utfört åt föreningen. Tingsrätten har nu funnit att de båda gjort sig skyldiga till mutbrott.

 

Verksamhetschefen har mutat den ena av de två tidigare styrelseledamöterna i bostadsrättsföreningen med hyrbilar och kontantöverföringar till ett sammanlagt värde överstigande 700 000 kr. Den andre av de tidigare styrelsledamöterna har han mutat med hyrbilar till ett värde av drygt 70 000 kr.

 

Företagaren har mutat den ene av de två tidigare styrelseledamöterna med kontantöverföring, flygresa, hotellboende, armbandsur och hyrbil till ett sammanlagt värde av över 140 000 kr.

 

Den före detta styrelseledamoten som tagit emot de mest värdefulla mutorna döms till fängelse ett år och tre månader. Han döms också till fem års näringsförbud.

  • Den dömde har varit ordförande i bostadsrättsföreningen och har genom att ta emot kontanter och lyxbetonade mutor till ett högt värde allvarligt missbrukat förtroendet hos föreningens medlemmar, säger rådmannen Fredrik Landgren.

Den andre tidigare styrelseledamoten döms till villkorlig dom och böter. Verksamhetschefen döms till fängelse ett år och företagaren till fängelse tre månader.

De båda tidigare styrelseledamöterna ska också betala staten motsvarande de vinster de gjort genom brotten.

 

Senast ändrad: 2018-11-16

För mer information kontakta:

Andreas Korths-Aspegren
040-35 31 65
andreas.korths-aspegren@dom