JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Ishockeyspelare döms för misshandel under pågående match

[2017-03-31] Malmö tingsrätt

Malmö tingsrätt har i dag meddelat dom i ett mål om misshandel under en SHL-match mellan Malmö Redhawks och Rögle BK. Den åtalade spelaren döms för misshandel till villkorlig dom och dagsböter.

Spelaren har stått åtalad för att den 5 mars 2015 ha misshandlat en spelare i Malmö Redhawks genom att ha tilldelat denne en kraftig cross-checking med klubban. Slaget träffade över nacken och orsakade smärta under en veckas tid.

Den åtalade spelaren har förnekat brott och gjort gällande att det rörde sig om en olyckshän-delse. Enligt tingsrätten ger den i målet åberopade filmsekvensen dock inte utrymme för någon annan slutsats än att spelaren uppsåtligen utdelade cross-checkingen.

Chefsrådmannen Lennart Strinäs förklarar hur tingsrätten har resonerat i skuldfrågan: ”En ishockeyspelare anses generellt ha gett sitt samtycke till att under spelet utsättas för sådana fysiska angrepp som faller inom ishockeyns regelverk, t.ex. hårda men regelrätta tacklingar. Den nu aktuella gärningen har dock inneburit att den åtalade spelaren – bakifrån och när pucken inte var i närheten – med användande av båda händerna har utdelat ett kraftigt slag med klubban mot den andre spelarens oskyddade nackparti. En sådan gärning ryms inte inom det generella samtycket till fysiska angrepp och spelaren har därför gjort sig skyldig till misshandel.”

Spelaren döms till villkorlig dom och 40 dagsböter x 650 kr. Tingsrätten har vid bestäm-mandet av påföljden tagit hänsyn till att det har gått lång tid, drygt två år, sedan gärningen begicks. Tingsrätten har också beaktat att Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd redan har ådömt spelaren en påföljd innebärande sex matchers avstängning och 12 000 kr i böter.
_______

Senast ändrad: 2017-03-30

För mer information kontakta:

Lennart Strinäs
chefsrådman
070-767 74 02 (upptagen hela dagen med rättegång angående terroristbrott / mordbrand och därför inte tillgänglig förrän sen eftermiddag)
lennart.strinas@dom.se

Beställning av dom:

040-35 30 00