JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Larmoperatör döms för tjänstefel

[2018-01-24] Malmö tingsrätt

Tingsrätten dömer en larmoperatör för tjänstefel i två fall – hon har inte hanterat inkommande samtal på ett korrekt sätt.

En larmoperatör vid Polismyndigheten Regionledningscentral Syd har åtalats för tjänstefel i två fall.

Det första fallet var i augusti 2016 då en man ringde till ledningscentralen och var orolig för sin svägerska som hade hört av sig och berättat att hennes make var väldigt berusad och hotfull. Mannen nämnde också att svägerskan sagt att maken hotat att bränna ner deras hus. Larmoperatören gav mannen rådet att be kvinnan att själv ringa in och anmäla händelsen. Kvinnan kontaktade ledningscentralen någon timme senare. Efter en stund sköts kvinnan ihjäl av sin make.

Det andra fallet var i november 2016 då en man ringde till ledningscentralen och berättade att hans sambo ringt honom och uppgett att någon försökte ta sig in genom en grind vid deras hus. När larmoperatören undrade varför inte sambon själv ringde upp ledningscentralen uppstod en mindre ordväxling varpå larmoperatören la på luren.

Larmoperatören har inte dokumenterat uppgifterna i något av fallen i polisens datasystem genom en s.k. händelserapport. Detta har enligt tingsrätten varit emot gällande rutiner och den utbildning hon genomgått. Hon har inte heller kontaktat sitt befäl för att fråga om råd eller kopplat samtalet vidare till polisens kontaktcenter för att en anmälan skulle kunna tas upp. Inte något av samtalen innebar att det vidtogs några åtgärder, såsom att det skickades ut en polispatrull.

– En larmoperatör har en mycket viktig funktion i samhället, både för att polisen ska ha möjlighet att vidta adekvata åtgärder och för att allmänheten ska känna förtroende att kunna ringa in till ledningscentralen för att få hjälp. Larmoperatören har i de båda fallen hanterat de inkommande samtalen på ett felaktigt sätt. Hennes agerande kan inte anses som mindre allvarligt. Hon ska därför dömas för tjänstefel till böter, säger rådmannen Anna Täcklind.

Senast ändrad: 2018-01-24

För mer information kontakta:

Anna Täcklind
Rådman
0734-602 730

Beställning av dom:

Dombeställning: Larmoperatör döms för tjänstefel
040-35 30 70