JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Tingsrätten meddelar fällande dom i mål om penningtvätt av transfersumma för fotbolls-stjärnan ”Hulk”

[2017-05-12] Malmö tingsrätt

Tingsrätten har idag fällt två personer som tagit emot och förvarat 3,5 miljon kronor på ett bolagskonto. Pengarna utgjorde del av transfersumman för fotbollsspelaren Givanildo ”Hulk” Vieira de Sousas övergång till Shanghai SIPG Football Club, men bedragare lyckades dirigera om en utbetalning till ett konto i Sverige. Pengarna frystes dock på kontot innan någon hann ta ut dem.

En 33-årig man stod åtalad för att tillsammans med en jämnårig kvinna, hennes dotter och en släkting ta emot pengar från bedrägerier som skett utomlands, bl.a. transfersumman för fotbollsspelaren.

Den 33-årige mannen åtalades också för att med hjälp av sin jämnåriga kamrat och en 87-årig man utföra bedrägerier i aktiebolag utan verksamhet. Huvudmannen registrerade förfalskade årsredovisningar hos Bolagsverket som gav sken av att bolagen var kreditvärdiga.

Samtliga inblandade nekade till anklagelserna och menade att annan medåtalad eller andra okända personer utfört gärningarna.   

På grund av de tilltalades inställning har en omfattande skriftlig och teknisk bevisning gåtts igenom under tio förhandlingsdagar. Bevisningen var enligt tingsrätten tillräcklig för att fälla huvudmannen och övriga tilltalade för hela eller delar av åtalet, men den 87-årige mannen friades för allt utom ett par trafikbrott. Påföljden för 33-åringen blev tre års fängelse och näringsförbud i fem år.

Avgörande för bedömningen i detta mål har varit vem som signerat med den 87-årige mannens mobila BankID. Att kunna använda flera BankID på samma mobiltelefon har underlättat för gärningsmännen att flytta ”svarta” pengar mellan konton för att kunna redovisa dem som legalt förtjänade.

En slutsats som kan tas av denna dom enligt domaren i målet, rådmannen Christina Nilsson, är att det är lätt - kanske alltför lätt – att dölja sin identitet genom att använda BankID:n som tillhör annan.

Senast ändrad: 2017-05-12

För mer information kontakta:

Christina Nilsson
rådman
040-35 33 23