JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Två bröder döms för bl.a. människorov, grov våldtäkt och försök till utpressning till fängelse och utvisning.

[2017-10-13] Malmö tingsrätt

Malmö tingsrätt har i dag meddelat dom i det mål där två bröder från Syrien stått åtalade för bl.a. människorov, grov våldtäkt och försök till utpressning på Snödroppsgatan i Malmö i april 2017.

Det var på morgonen den 28 april 2017 som en väninna till målsäganden larmade polisen med anledning av en misstänkt kidnappning. Väninnan hade under natten och morgonen fått hotfulla sms med krav på betalning från en person som lät meddela att han annars skulle skada målsäganden. Efter det att civilklädda poliser från Insatsstyrkan följt med väninnan i en taxibil till det område där man misstänkte att målsäganden befann sig, kunde gärningsmännen gripas. I samband med detta skottskadades den äldre brodern av en av polismännens tjänstevapen. Strax därefter anträffades målsäganden i ett soprum i en källare till en fastighet i området.

Tingsrätten har i domen kommit fram till att målsäganden lurats till platsen under natten till den 28 april och att bröderna därefter genom hot med ett vapenliknande föremål tvingat henne att följa med in i soprummet. Där har målsäganden sedan utsatts för hot och våld och tvingats stanna kvar till dess att polis fann henne samma eftermiddag.

Av den tekniska utredningen i målet har framkommit att de båda bröderna haft sexuellt umgänge  med målsäganden vid upprepade tillfällen i bl.a. soprummet, vilket också bröderna numera har medgett. Tingsrätten har bedömt att detta skett mot Målsägandens vilja och bröderna har därför dömts för grov våldtäkt.

Den äldre brodern döms dessutom för ytterligare ett fall av människorov och våldtäkt samt för hot mot tjänsteman. Den yngre brodern döms även för grov våldtäkt vid ett annat tillfälle tillsammans med ytterligare en person, samt för stöld, olovlig körning och olovligt brukande.

Tingsrätten har, med stöd av utredning från Rättsmedicinalverket, bedömt att det är mest sannolikt att den yngre brodern är åtminstone 18 år, och inte 16 år som han själv påstått. Hans ålder har fått betydelse för både påföljdsvalet och frågan om utvisning.

I domen har tingsrätten beslutat att utvisa bröderna, som beviljades permanent uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande under juni 2015 respektive januari 2016, och hänvisat till att frågan om verkställighetshinder lämpligen bör prövas med utgångspunkt i de förhållanden som råder i Syrien när frigivning från fängelsestraffet blir aktuell.

Efter det att hänsyn tagits till det men som utvisningen innebär för bröderna samt den yngre broderns ålder, har tingsrätten bestämt fängelsestraffets längd till 7 år 3 månader respektive 3 år och 3 månader. Bröderna har också ålagts att betala höga skadestånd till målsägandena.

Senast ändrad: 2017-10-13

För mer information kontakta:

Karin Mårtensson Telde
Rådman
040-35 33 47